Ձվի քիմիական բաղադրությունը

Ձուն սննդամթերք է, որը պարունակում է բազմաթիվ սննդանյութեր և կարող է օգտագործվել տարբեր ուտեստների մեջ: Ձվի քիմիական բաղադրությունը կարող է փոքր-ինչ տարբերվել՝ կախված դրա չափից և այն կենդանուց, թե որ կենդանուց է այն ածել։ Սովորաբար հավի ձվերը պարունակում են հետևյալ սննդանյութերը.

Սպիտակուցներ՝ 6 գրամ
Ճարպեր՝ 5 գրամ
Ածխաջրեր՝ 0,6 գրամ
Ջուր՝ 76 գրամ
Կալորիաներ՝ մոտ 78 կալորիա


Բացի այդ, ձուն պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ և հանքանյութեր, այդ թվում՝ A, D, E, K, B6, B12 վիտամիններ, կալիում, երկաթ, մագնեզիում, ֆոսֆոր և ցինկ: Դեղնուցը պարունակում է ավելի շատ ճարպ և ​​խոլեստերին, քան սպիտակուցը, բայց նաև պարունակում է վիտամիններ և հանքանյութեր: Ընդհանուր առմամբ, ձուն սպիտակուցի և սննդակարգի այլ սննդանյութերի կարևոր աղբյուր է:

Ձվի կեղևը հիմնականում բաղկացած է հանքանյութերից, մասնավորապես՝ կալցիումի կարբոնատից: Ձվի կճեպի քիմիական բաղադրությունը կարող է մի փոքր տարբերվել՝ կախված հավի ցեղից և պահման պայմաններից, սակայն այն սովորաբար պարունակում է մոտ 95% կալցիումի կարբոնատ, ինչպես նաև փոքր քանակությամբ այլ հանքանյութեր, ինչպիսիք են մագնեզիումը, կալիումը, ֆոսֆորը և նատրիումը։ .

Բացի հանքանյութերից, ձվի կեղևը պարունակում է փոքր քանակությամբ օրգանական նյութեր, ինչպիսիք են կոլագենը, գլիկոզամինոգլիկանները և քոնդրոիտին սուլֆատը: Դրանք շարակցական հյուսվածքի կարևոր բաղադրիչներն են և կարող են օգտակար ազդեցություն ունենալ ոսկորների և հոդերի առողջության վրա:

Ձվի կճեպի քիմիական բաղադրությունը այն դարձնում է սննդակարգում կալցիումի արժեքավոր աղբյուր: Մեկ գրամ ձվի կեղևը պարունակում է մոտավորապես 380-400 մգ կալցիում։

Оставьте комментарий